Heel veel dingen in ons leven doen we op de automatische piloot (vrijwel onbewust) denk aan jezelf afdrogen, brood smeren, auto rijden etc. Dit kan prettig zijn omdat je dan niet over alles hoeft na te denken, het gaat sneller en kost minder energie.

Toch kan het soms handig zijn om eens naar al die onbewuste processen te kijken. Levert jouw automatische piloot nog wel de uitkomst op die jij graag zou willen?

Volgens Albert Einstein is de definitie van waanzin “Steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten”.  Wanneer het er zo staat moeten we er vaak om lachen, maar wie kent dat niet dat je al meerdere keren met iemand in gesprek bent geweest en iedere keer hoopt dat het gesprek deze keer anders zal gaan? Of dat je je iedere keer weer voorneemt om te gaan sporten, te stoppen met roken of af te vallen maar je uiteindelijk weer terug valt in je oude gedrag.

“Bewustwording zonder handeling geeft geen verandering”

Stap 1: Bewustwording

Het start met bewustwording. Hoe doe ik de dingen die ik doe? Wat zegt dit over mij? Wat stuurt mij? Waar heb ik behoefte aan? Wat houdt mij misschien nog tegen? Wat wil ik?

Vragen die allemaal centraal staan tijdens een NLP Practitioner. Je brengt als het ware jouw (onbewuste) waarden en overtuigingen in beeld. Beide sturen namelijk je dagelijks gedrag en je communicatie. Inzicht in deze twee sturingsmechanismen geeft je de mogelijkheid om andere keuzes te maken.

Stap 2: Handeling

NLP biedt heel veel eenvoudige tools en technieken die door iedereen te leren zijn. Het gaat vooral om het doen.  Wil je iets in beweging zetten of veranderen, dan heb je vooral actie te ondernemen. Want als je doet wat je altijd hebt gedaan, zul je krijgen wat je altijd hebt gekregen.

Stap 3: Verandering

NLP gaat over jou! Jij bent degene die verandering wil. Je bent niet tevreden hoe de dingen nu lopen, je wil graag iets anders bereiken of je bent het zat om steeds tegen hetzelfde aan te lopen. De enige die hieraan iets kan veranderen ben jij.

En geloof mij, ook wij hebben geprobeerd de ander te veranderen, omdat wij wel wisten hoe het moest. Om uiteindelijk te ontdekken dat dat niet werkt;-).

Wanneer jij iets verandert in je communicatie of je gedrag dan zul je zien dat de ander daar ook anders op gaat reageren. Verander de uitkomst, begin bij jezelf!

NLP is er voor iedereen die……

 • meer inzicht wil krijgen in zichzelf,
 • effectiever wil communiceren,
 • beter wil samenwerken,
 • conflicten eenvoudiger en sneller wil oplossen,
 • minder stress wil ervaren,
 • eenvoudiger met veranderingen wil omgaan,
 • meer rust en zelfvertrouwen wil uitstralen,
 • beter wil leren omgaan met irritaties en/of weerstanden,
 • zijn gedrag en stemming positief wil beïnvloeden,
 • meer energie wil ervaren,
 • betere diepgaande relaties wil aangaan,
 • anderen wil begeleiden, coachen etc.