De basis voor NLP is gelegd door de wetenschappers John Grinder (taalkundige) en Richard Bandler (wiskundige).  Zij hebben onderzoek gedaan naar mensen die zeer succesvol waren. Hoe doen zij de dingen die ze doen en wat maakt hen zo succesvol? Vanuit deze informatie zijn modellen en technieken ontstaan die iedereen kan leren.

De afkorting NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. In het kort gezegd geeft NLP in onbewuste breinprocessen én biedt het je nieuwe of andere keuzemogelijkheden, zodat je de resultaten kunt behalen die je wenst.

Neuro

Neuro heeft betrekking op ons zenuwstelsel. Het woord neuro is afgeleid van het woord neuron (Grieks) dat zenuwcel betekent. Binnen NLP gaat men ervan uit dat alles wat je denkt, voelt en ervaart voortkomt uit het zenuwstelsel. Alleen door middel van zintuigelijke processen kun je dingen ervaren.

Er zijn vijf zintuigen, die kortweg VAKOG worden genoemd;

 • Visueel (zien)
 • Auditief (horen)
 • Kinesthetisch (tast/voelen)
 • Olfactoir (reuk)
 • Gustatoir (smaak/proeven)

Linguïstisch

Dit gaat over taal. Door middel van taal codeer, orden en geef je betekenis aan de ervaringen, oftewel de neurologische/zintuigelijke processen. Zo ontstaan er;

 • Beelden
 • Geluiden
 • Gevoelens
 • Geuren
 • Smaken
 • Woorden (interne dialoog)

Het laat zien hoe we met taal omgaan en betekenis geven aan wat we waarnemen in de wereld om ons heen maar ook in onszelf.Uit deze ordening van taal ontstaan onze ideeën, overtuigingen, waarden, herinneringen, beslissingen en verwachtingen. Zo krijgt jouw wereldmodel vorm.

Programmeren

Dit gaat over processen die zich vaak op onbewust niveau afspelen. Het gaat over jouw strategie, hoe jij de dingen doet die je doet. Hoe jij jouw wereldmodel georganiseerd hebt. Het mooie van NLP is dat ervaringen die zich hebben vastgezet opnieuw gereorganiseerd en gelabeld kunnen worden. Hierdoor ontstaat een nieuwe programmering die een andere beleving, ervaring en keuzemogelijkheid genereert.

Drie essentiële elementen van NLP

 1. NLP is een methode voor het bestuderen van de subjectieve ervaring. Hoe we komen tot waarnemingen, gedachtepatronen, stemmingen en gedrag.
 2. NLP is een communicatiemethodiek. Het biedt tools voor het versterken van je verbale en non-verbale communicatie.
 3. NLP is een model om te modelleren (verandermethodiek). Het biedt de mogelijkheid om (excellent) gedrag te modelleren.