Prikkels verminderen met Access Bars

Merk je dat je snel overprikkeld raakt? Misschien ervaar je dat als je door een drukke straat loopt, een concert bijwoont, of als je op je werk in een vergadering zit.

Hoe kan het toch dat jij gevoeliger lijkt voor prikkels van buitenaf dan je omgeving? Anderen lijken er namelijk geen last van te hebben. En hoe ga je er dan mee om? Zijn daar tips voor?

Alle antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

 

Snel last van overprikkeling, hoe kan dat?

Als je snel last hebt van overprikkeling, dan is de kans groot dat jouw zenuwstelsel gevoeliger is dan gemiddeld. De informatie die je van buitenaf binnenkrijgt verwerkt je brein dan veel intensiever en diepgaander. e bent meer ontvankelijk voor de prikkels om je heen, waar dit bij anderen meer afgesloten is.

Wist je overigens dat 98% van wat je denkt, vindt, voelt en ervaart niet van jou is? Je pikt dit op van anderen. Sowieso filtert je brein de informatie minder goed: je krijgt alles keihard binnen.

Dus als jij door een drukke straat loopt, pik jij veel meer op én verwerk je veel meer indrukken dan een gemiddeld persoon. Als iemand jou dan bijvoorbeeld een vraag stelt over een winkel waar jullie net langsliepen, dan is de kans groot dat jij alle details kunt navertellen. Je brein werkt dus als een soort informatie-spons.

Nu kunnen die vele prikkels er helaas voor zorgen dat je je gauw moe, opgejaagd of gestrest voelt. Het liefste trek je je dan terug om je op te laden, maar wat als er ook nog andere mogelijkheden zijn om met die prikkels om te gaan? En wat als veel prikkels verwerken ook positieve voordelen heeft?

 

Voordelen van veel prikkels binnenkrijgen

Uit onderzoek blijkt dat het brein van mensen die gevoelig zijn voor prikkels, anders werkt. Bij het verwerken van informatie blijken er veel meer hersengebieden tegelijkertijd actief. Dit zorgt ervoor dat je problemen creatiever oplost, risico’s op voorhand beter inschat, en situaties of mensen beter doorgrondt!

 

Omgaan met overprikkeling

Maar toch, hoe ga je om met de minder leuke kanten van die prikkelgevoeligheid? Hieronder volgen enkele tips vanuit het gedachtegoed van Access Consciousness.

Wat als je niet te gevoelig, te sensitief bent voor prikkels (HSP), maar dat je heel gewaar bent van alle prikkels? We noemen dit ook wel High Aware Persons (HAP). Hoe kun je deze kwaliteit benutten en niet langer overwhelmed raken door alles wat er om je heen gebeurt?

 

1.   Barrières naar beneden

Wat we veel geleerd krijgen is dat als je overprikkeld bent, je voldoende rust te nemen hebt

óf een koepel om je heen te plaatsen hebt, zodat je jezelf wat beter kunt afschermen. We hebben al veel gehoord van HSP-ers met wie we werken dat dit niet werkt of slechts tijdelijk. Je kunt de maatschappij en alle prikkels namelijk niet ontvluchten.

Wat er namelijk gebeurt is dat we (vaak onbewust) onze barrières omhoog houden. In een ultieme poging om onszelf af te schermen en maar niet geraakt te worden. Dit kost enorm veel energie en zorgt er juist voor dat je moe en uitgeput raakt. Het druist namelijk in tegen wie je werkelijk bent, energie en ruimte.

Door je barrières naar beneden te doen, ontstaat er juist weer meer ruimte. In plaats van dat de prikkels aan je blijven ‘plakken’ kunnen ze als het ware meer door je heen gaan. Je ontvangt in plaats van dat je in afweer en verzet bent.

 

2.   Expand

Wanneer je jouw energetische muurtjes, je barrières naar beneden hebt gedaan, vragen we je om jezelf energetisch zo groot mogelijk te maken. Dit noemen we ook wel Expand.

Jouw energetische veld is groter dan je lichaam. Wellicht heb je wel eens opgemerkt dat er iemand achter je stond, terwijl die nog niet heel dichtbij is? Je bent je dus al gewaar van die ander in jouw energetische ruimte.

Zodra we overprikkeld raken trekken we onszelf terug en maken we onszelf vaak klein. We krimpen soms letterlijk ineen voor de harder geluiden of het felle licht. Wat als je je niet langer terugtrekt, maar juist jouw energie meer naar buiten duwt. Je hoeft het maar te vragen; ‘Barrières naar beneden, Expand’ én het gebeurt.

 

3.   Van wie is dit?

Als jij die informatie-spons bent die je werkelijk bent, dan weet je dus dat je veel gedachten, gevoelens en emoties oppikt van anderen. Je hoeft maar een ruimte binnen te lopen en je bent je al gewaar van de mensen, de sfeer en de geluiden. Het is er allemaal.

Binnen Access Consciousness (link naar andere blog) gaan we ervan uit dat 98% van wat je denkt, vindt, voelt en ervaart niet van jou is. Dat is veel, heel veel! De kans is dus groot dat wat je allemaal oppikt en ervaart in je lichaam niet van jou is.

Maar hoe weet je nu wat wel of niet van jou is? Er is een hele praktische tool genaamd ‘Van wie is dit?’ én die werkt net zo simpel als de naam al doet vermoeden. Zodra je je gewaar wordt van gedachten, gevoelens en emoties zeg dan hardop of in jezelf; ‘Van wie is dit, van wie is dit, van wie is dit…..?’ En herhaal deze zin totdat je merkt dat het lichter, ruimer of rustiger wordt. Daarna kun je het retour afzender met bewustzijn sturen. Ook dit kun je gewoon vragen en de energie gaat weg.

Om je hier dagelijks aan te herinneren is er een te gekke app ontwikkeld ‘Who does this belong to?’

Speel met de energie en stuur retour wat niet van jou is.

 

4.   Disconnect

Een andere capaciteit die je hebt is dat je je eenvoudig kunt aansluiten op een groter collectief van

een specifieke energie bijvoorbeeld verdriet, angst, boosheid etc. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je bij een begrafenis bent van een moeder van een collega én ineens de tranen over je wangen lopen. Je kent deze vrouw niet, maar je pikt wel het collectieve verdriet op.

Je neemt als het ware de emoties van anderen over. Je bent aangesloten op hun realiteit. Om deze energetische lijntjes los te maken vraag je hardop of in jezelf ‘Disconnect…., Disconnect….., Disconnect…..’

Je maakt de verbinding tussen jou en het collectieve veld los, waardoor je bij jezelf kunt zijn én er daardoor nog meer voor de ander kunt zijn.

 

Access Bars als oplossing tegen overprikkeling

Een effectieve methode tegen overprikkeling is Access Bars. Veel mensen hebben hier baat bij (gehad). Het zorgt er voor dat je brein kalmeert, blokkades in de elektrische energie verdwijnen, fysieke klachten verdwijnen, en je totale ontspanning ervaart. Vooral als je erg overprikkeld bent, is een Access Bars Sessie absoluut aan te raden. Je herstelt je dan weer sneller.

 

Access Bars class

Ook kun je zelf Access Bars leren toepassen in de 1-daagse Access Bars Class. Tijdens deze dag leer je het proces geven én ga je het zelf ervaren. Tevens delen we al onze kennis en kunde met jou over hoe je om kunt gaan met prikkels en omgevingsgevoeligheid.

Ben je nieuwsgierig, neem dan een kijkje op deze pagina. Daar vind je alle informatie over hoe jij die overprikkeling straks kunt managen!