6 tips voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Word jij soms ook helemaal gek van dat kritische, negatieve ‘stemmetje’ in je hoofd? Zo’n  stemmetje dat zegt:

  • dat je het niet kunt
  • dat je niet leuk genoeg bent
  • dat je dom bent
  • dat je niet genoeg je best doet
  • dat je stomme dingen zegt

of iets wat lijkt op bovenstaande?

 

Iedereen heeft zo’n stemmetje in zijn/haar hoofd. Maar: zelfverzekerde mensen oordelen veel minder vaak over zichzelf. Ze zijn meer dankbaar voor wie ze zijn. Maar waar komt onzekerheid vandaan? En hoe los je dit op?

 

 

3 redenen waarom mensen weinig zelfvertrouwen hebben

Hoe komt het nu dat de ene persoon veel zelfvertrouwen heeft en de ander niet? We hebben allemaal wel een beeld voor ogen van hoe iemand eruit ziet die zelfvertrouwen uitstraalt. In tegenstelling tot wat je denkt of geleerd hebt, zelfvertrouwen is NIET het resultaat van hoe je eruit ziet of wat je doet. Zelfvertrouwen ontstaat als je kiest om helemaal jezelf te zijn!

 

Wat zien we vaak gebeuren bij mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben?:

 

  1. Je wilt iemand of iets zijn die je in wezen helemaal niet bent

Dit kost heel veel energie. Wat als zelfvertrouwen niet gaat over het voldoen aan een bepaald beeld? Waar je overigens vaak toch niet aan voldoet;-). Zelfvertrouwen start met het erkennen van jou. Het omarmen van alle aspecten van jou. Stop met je anders voor te doen. Het kost minder energie als je gewoon je unieke zelf bent.

 

 

  1. Je creëert een bepaald imago, zoals jij wilt dat mensen jou zien

Veel mensen hebben een beeld gecreëerd van zichzelf. Hoe ze zouden moeten zijn én hoe ze willen dat anderen hen zien. Het is hard werken om hier iedere dag aan te voldoen én als het niet lukt is het zelfoordeel vaak snoeihard én dit heeft weer invloed op je zelfvertrouwen. Wat als je zou functioneren vanuit kwetsbaarheid? Vanuit totale toelating van wie je bent én kiezen wat werkt voor jou, ongeacht wat anderen hiervan denken of vinden.

 

 

  1. Je oordeelt over jezelf

Dit oordeel ontstaat omdat we onszelf vaak vergelijken met anderen. En er is altijd wel iemand te vinden die we beter, mooier, slimmer, leuker, interessanter vinden dan onszelf. Zou je meer zelfvertrouwen willen creëren stop dan met oordelen over jezelf. Dit is soms nog niet zo eenvoudig. Een mooie tool vanuit Access Consciousness is de vraag; ‘Wat is er juist aan mij dat ik nog niet bereid ben te zien?’ Herhaal deze vraag dagelijks meerdere keren en sta jezelf toe te gaan zien welke prachtige bijdrage jij bent voor deze wereld.

 

Meer tips hoe je je zelfvertrouwen een boost kunt geven? Hieronder 6 tips op basis van de tools en technieken van Access Consciousness.

 

 

6 Tips voor meer zelfvertrouwen

1.     Vergelijk jezelf niet met anderen

Onszelf vergelijken doen we meestal met mensen die iets bezitten wat wij ook graag willen hebben. Bijvoorbeeld een bepaald(e) eigenschap, vaardigheid, leven, salaris, uiterlijk, of noem het maar. Maar dat betekent dus dat jij jezelf minder goed vindt. Anders zou je jezelf niet vergelijken. Maar door jezelf te vergelijken, vertel je jezelf eigenlijk dat jij niet goed genoeg bent. En bovendien wil je dan dus iemand zijn die je niet bent.

 

Stop die negatieve gedachtenspiraal. Het brengt je nergens en kost alleen maar energie. Bloemen houden ook geen wedstrijd met elkaar wie het snelste groeit bijvoorbeeld. Waarom zouden ze, ze zijn toch allemaal mooi? Met mensen is het niet anders. En merk je toch een negatieve gedachte of oordeel op, maak het niet echt en waar! Just say hi and bye;-)

 

 

2.     Wees elke dag blij met jezelf

Deze tip sluit aan de bij de eerste. Waar wil jij de focus op leggen? Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus wat als je elke dag zou stil staan bij jouw eigen mooie eigenschappen? Wat is er leuk aan jou? Wat kun jij goed? Wat vind je mooi aan jezelf? Probeer elke dag voor het slapen gaan tenminste 3 dingen op te noemen!

 

 

3.     Besef hoe relatief alles is

Waar de ene persoon jou bijvoorbeeld bestempelt als ‘eigenwijs’, kan een ander jou juist ‘doortastend’ vinden. Terwijl ze het over dezelfde eigenschap hebben! Voor beide van hen is dit waar. Het enige wat telt, is wat jij ervan vindt. Maar weet dat ook jij er zelf voor kiest om wel of niet mee te gaan in je eigen zelfoordeel. Dus waar wil je in geloven: ben je eigenwijs of doortastend? En wat als er niks mis is met iets op je eigen wijze doen? Wat als alles 1800 graden anders is dan dat je denkt dat het is?

 

 

4.     Kom in beweging

Lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Door letterlijk in beweging te komen ontstaat er ruimte in je hoofd. Ga wandelen, fietsen, sporten. Dans in je woonkamer. Zing luidkeels mee met je favoriete nummer. Ga touwtje springen. Maak je hoofd leeg in een paar minuten én de wereld ziet er ineens anders uit. En ga je echt helemaal los, lach om je eigen krankzinnige gedachten;-)

 

5.     Zorg dat je rond mensen bent die blij zijn

We zijn als mens in staat om voortdurend energie en dus ook stemmingen over te nemen van anderen. Als dat zo is, dan kunnen we maar beter met vrolijke mensen omgaan nietwaar? Niets is vervelender dan ‘energievampiers’. Dus omring je zoveel mogelijk met mensen waarmee je positieve energie kunt uitwisselen.

 

 

6.     Access Bars Sessie

Als je merkt dat je in een negatieve spiraal zit en veel negatieve gedachten over jezelf hebt, dan is de eerste vraag die wij vanuit Access Consciousness stellen; ‘Is die gedachte van jou of van iets of iemand ander?’

Wist je dat 99% van wat je denkt en voelt, niet van jou is? Alles is energie én wij mensen hebben de capaciteit om dit op te pikken. We nemen eenvoudig stemmingen, emoties en dus ook onzekerheden over van anderen.

 

Ben je wel eens thuis gekomen en je partner was chagrijnig? Is het je wel eens opgevallen hoe snel je die stemming oppikt en overneemt? Dit is het natuurlijk vermogen van de mens. We passen ons eenvoudig aan, aan anderen.

Wat als dit dus ook gebeurt met jouw onzekerheid? Is die überhaupt van jou of ben je dit gewaar bij anderen? Wat heb je allemaal opgepikt wat niet van jou is én aan hoeveel verwachtingen van anderen probeer jij nog te voldoen?

 

 

Access Consciousness leert je welke energie van jou is en wat je oppikt van anderen. Daarvoor zijn verschillende tools ontwikkeld.

Eén van de manieren om je te ontdoen van beperkende gedachten, gevoelens en emoties is een Access Bars Sessie. Deze techniek biedt je de mogelijkheid om blokkades op te lossen. Ook blokkades die te maken hebben met familielijnen, bijvoorbeeld. Voor veel mensen ligt daar namelijk ook een basis waar hun zelfoordelen begonnen.

Het fijne van Access Bars is dat het een techniek is die iedereen makkelijk kan aanleren. Het zorgt voor diepe ontspanning en geeft je de mentale vrijheid terug om weer dichterbij jezelf te komen.

 

Wil je meer weten over dit prachtige proces? Kijk dan zeker even op deze pagina!

 

Related articles

Gezicht van een jonge vrouw met lang donkerblond haar die haar gezicht naar de zon richt

Wat is hoogsensitiviteit (HSP)?

Wat is hoogsensitiviteit (HSP)? In een wereld die vaak draait om snelheid en prestatie komt de term ‘hoogsensitiviteit’ en overprikkeling steeds vaker voor. Maar wat betekent hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid nu

Lees verder »
Klein meisje leunt met haar rug tegen een boom en blaast een handkusje naar je toe

Is mijn kind hoogsensitief?

Hoogsensitieve kinderen: Is mijn kind Hoogsensitief?   Herkenning van hoogsensitieve kinderen Hoogsensitieve kinderen, ook wel bekend als HSP (Highly Sensitive Person) kinderen, hebben vaak een diepgaande manier van ervaren en

Lees verder »

Ontvang de gratis video series

Meld je aan voor de gratis video series!

Kom in contact!