Wat is bewustzijn?

Je mind versus bewustzijn

Heb jij ook wel eens dat je denkt: ‘Wat zou het toch fijn zijn als het soms wat rustiger was in mijn hoofd’? Die continue gedachtestroom, soms om helemaal gek van te worden!

Je hoofd gaat maar door. Gedachten komen en gaan. Daar heb je geen invloed op. Sterker nog we leven in een wereld waarin we grote waarde hechten aan onze mind. Slechts een beperkt aantal mensen beseft dat de mind alleen dingen kan verklaren die we al weten.

 

Gary Douglas, de oprichter van Access Consciousness, schrijft over de beperking van de mind. De mind somt voortdurend lijstjes op van alles wat je verkeerd doet én het zorgt voor de beperking. Je mind is geen nuttige bijdrage, het denkt in conclusies. En conclusies bestaan simpelweg uit oordelen.

 

 

Bewustzijn versus onbewustzijn & antibewustzijn

Wat als je jouw leven zou creëren vanuit bewustzijn? Zoals je al las in ons artikel Access Consciousness, omvat bewustzijn alles en sluit niks uit zonder oordeel. Bewustzijn gaat over leven vanuit de vraag. Vertrouwen op jouw gewaarzijn. ‘Wat ben ik mij hier gewaar?’, in plaats van in het oordeel of de conclusie gaan. Het laat je niet één goed of juist antwoord zien, maar oneindig veel mogelijkheden.

 

Toch kiezen we nog vaak voor onbewustzijn of anti-bewustzijn. Anti-bewustzijn is die momenten waarop we weten dat iets niet goed voor ons is én we kiezen het toch. We weten bijvoorbeeld dat sporten gezond is en goed voor ons lichaam én toch kiezen we vaak nog voor een avondje Netflix op de bank.

 

Onbewustzijn is waar we leven vanuit conclusies, oordelen en structuren. We leven ons leven zoals het hoort en doen wat er van ons verwacht wordt. Het concept zo-doen-we-het-nu-eenmaal óf het-is-zoals-het-is. We stellen geen vragen en leven ons leven eigenlijk door middel van een automatische piloot. Je bent je hier niet van bewust.

 

Totdat er iets gaat knagen. Je weet dat er meer mogelijk is. Dat dit niet het leven is dat je wilt leven. Door middel van het stellen van vragen word je je gewaar van andere mogelijkheden.

 

 

De beperking van de mind

Gary Douglas zegt over de mind….. ‘The mind is a terrible thing waist it’. Hij vertelt waarom: “90% van je positieve opvattingen zijn gebaseerd op oordelen én 90% van alle negativiteit die je opmerkt is gebaseerd op gewaarzijn”. Wij hebben echter geleerd dat negativiteit oordeel is.

 

Gary legt uit hoe dit werkt; Wanneer jij besluit dat je nieuwe buurvrouw superaardig is, dan is dat een oordeel. Je sluit eigenlijk je gewaarzijn af, je hebt al geoordeeld dat ze superaardig is. De vraag is of je het dan nog wel in de gaten hebt als zij iets onaardigs doet?

 

De meeste mensen niet echt. We staan onszelf alleen toe het positieve te zien, want negativiteit is oordeel. De buurvrouw roddelt misschien wel eens, maar ach, ze is verder zo’n gezellig mens! Iedereen heeft wel wat mindere eigenschappen toch? We dismissen eigenlijk dat wat we ook gewaar zijn, namelijk dat de buurvrouw ook wel eens iets doet wat niet positief.

Zolang je echter niet bereid bent het negatieve in iemand te zien, omdat je denkt dat dit een oordeel is, sluit je jouw gewaarzijn af én neemt je mind het over. Wat als je jezelf de vraag zou stellen ‘Wat ben ik mij gewaar hier?’ Zou dat je meer of minder inzichten geven?

 

 

Geen goed of fout, maar mogelijkheden!

Het gevaar van het afsluiten van je gewaarzijn is, dat je mind alles categoriseert in goed of fout, waardoor je dan ook meteen een heleboel mogelijkheden uitsluit. Je kunt je leven dan niet ten volle leven, omdat je de dingen niet ziet voor wat ze werkelijk zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen.

 

Gebruik je gewaarzijn in alle situaties van je leven en stel vragen! Zo kwam Gary er bijvoorbeeld achter dat mensen die beweerden heel netjes te zijn, vaak de grootste sloddervossen bleken. Of een huisgenoot die riep graag zijn eten te willen delen, eigenlijk nooit zelf voor eten zorgde. Hij deelde dus vooral graag andermans eten;-).

 

“Vertrouw daarom nooit zomaar iemand op zijn woord, volg je gewaarzijn”, benadrukt Gary. Maar hoe weet je dan of iemand de waarheid spreekt? Binnen Access Consciousness hebben we hiervoor een handige tool. “Voordat je iemand een vraag stelt, denk dan eerst aan het woord ‘waarheid’ en stel vervolgens de vraag. Daarmee gebruik je jouw gewaarzijn en zul je opmerken of diegene de waarheid vertelt of niet”.

 

 

Verschil tussen je mind en bewustzijn

Je bewustzijn en je mind moet je dan ook niet met elkaar verwarren. Het zijn namelijk 2 heel verschillende dingen. De mind produceert een eindeloze gedachtestroom van wat je in feite al weet. Het herhaalt en reproduceert. De ultieme vorm van gewaarzijn is bewustzijn, welke tot stand komt door een vraag.

 

Wil je jouw gewaarzijn trainen? Stel jezelf dan eens de volgende vraag: Wat ben ik mij gewaar hier, dat ik nog niet erkend heb? Dat als ik het zou erkennen alles zou veranderen?

Deze vraag geeft je gewaarzijn op wat er werkelijk speelt en laat je uiteenlopende mogelijkheden zien, zodat jij kunt kiezen wat werkt voor jou.

 

Je mind en je bewustzijn, je hebt ze allebei én zoals je hebt kunnen lezen zijn ze niet met elkaar te vergelijken. Benieuwd hoe jij je gewaarzijn kunt versterken en jouw mind wat meer tot stilte kunt brengen?

 

 

Access Bars cursus

Opnieuw verbinden met je Weten. Dat is op een andere manier jouw leven creëren. Vanuit gewaarzijn, bewustzijn, vragen stellen en keuze. Hiermee kun je een leven creëren dat goed voor je werkt. Waar je blij van wordt. Een eerste, mogelijke stap om dat te bereiken is door het toepassen van 1 van de Access Consciousness processen: Access Bars. Met dit proces maak je een pad vrij naar een leven vol bewustzijn en dus vol nieuwe mogelijkheden.

 

Mocht je anderen hierin willen begeleiden dan kun je ook voor de  Access Bars Class kiezen. Daarin leggen we stap voor stap uit hoe het Access Bars proces werkt en hoe je het kunt toepassen. Dus wil je graag verandering in je leven? En ben je er klaar voor een mooie toekomst tegemoet te gaan? Dan hopen we je snel te ontmoeten!

Related articles

Gezicht van een jonge vrouw met lang donkerblond haar die haar gezicht naar de zon richt

Wat is hoogsensitiviteit (HSP)?

Wat is hoogsensitiviteit (HSP)? In een wereld die vaak draait om snelheid en prestatie komt de term ‘hoogsensitiviteit’ en overprikkeling steeds vaker voor. Maar wat betekent hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid nu

Lees verder »
Klein meisje leunt met haar rug tegen een boom en blaast een handkusje naar je toe

Is mijn kind hoogsensitief?

Hoogsensitieve kinderen: Is mijn kind Hoogsensitief?   Herkenning van hoogsensitieve kinderen Hoogsensitieve kinderen, ook wel bekend als HSP (Highly Sensitive Person) kinderen, hebben vaak een diepgaande manier van ervaren en

Lees verder »

Ontvang de gratis video series

Meld je aan voor de gratis video series!

Kom in contact!