Hoogsensitief (HSP)

HSP is de afkorting van Hoog Sensitieve Personen. Waarschijnlijk ben je deze term wel vaker tegengekomen. Maar weet je ook wat het inhoudt en welke klachten daarbij horen? Er bestaat namelijk een kans dat jij ook HSP bent, maar dit niet weet. Want wist je dat zo’n 1 op de 5 personen hoogsensitief is?

Wat HSP is, hoe je het herkent en wat je er aan kunt doen, lees je in dit artikel.

Wat is HSP?

De officiële, wetenschappelijke naam voor HSP is Sensory Processing Sensitivity (SPS). Oftewel, als HSP’er kamp je met een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld.

Ook blijkt dat er bij hoogsensitieve mensen meer hersengebieden tegelijkertijd actief zijn. Normaal gesproken filtert het brein de hoeveelheid informatie die binnenkomt. Bij HSP’ers werkt deze filter minder. Daardoor komen er heel veel indrukken en prikkels tegelijk binnen.

En dat maakt je vervolgens oververmoeid of overprikkeld. Je krijgt dan de neiging je terug te trekken. Wetenschappers zien HSP steeds meer als een persoonskenmerk, net zoals je extravert en/of introvert bent.

Welke kenmerken heeft een hoogsensitief persoon?

Omdat geen mens hetzelfde is, verschillen zo ook de HSP-kenmerken per persoon. Er is in ieder geval 1 overeenkomst, en dat is de (over)gevoeligheid voor zintuiglijke informatie van buitenaf. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende kenmerken van HSP te noemen. Hieronder vind je een aantal meest belangrijke kenmerken van hoogsensitiviteit:

HSP kenmerk 1: Overgevoeligheid voor licht, geluid, geur en bewegingen

Doordat je brein dus minder informatie filtert dan gemiddeld, komen zintuigelijke prikkels sterker binnen. Je beleeft licht, geluid, geur en/of bewegingen daardoor veel intenser. En soms kan dat je teveel worden, waardoor je bijvoorbeeld drukte liever vermijdt. Of dat je liever geen parfum draagt.

HSP kenmerk 2: Enorm groot inlevingsvermogen hebben

Je voelt heel goed wat een ander voelt. Soms is dat zo extreem, dat als iemand bijvoorbeeld hoofdpijn heeft, jij dit ook krijgt. Hoe kan dat? Zo:

Stel dat iemand veel stress heeft en daardoor kampt met hoofdpijn. Dan leef je je misschien zo ontzettend in in diegene, dat je de bijbehorende hoofdpijn ook krijgt. Voor je brein is er namelijk geen verschil tussen echt en niet echt. Denk bijvoorbeeld maar aan een zielige film waardoor mensen gaan huilen. Ze nemen dan het verdriet van de filmpersonage over. HSP’ers doen dit continu. Dat maakt ook dat je stemming daardoor snel kan wisselen op een dag.

HSP kenmerk 3: Vaak moe voelen

Je voelt je vaak moe. Dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst door de vele informatieverwerking in je brein. Al die breinactiviteit kost natuurlijk een hoop energie! Daarnaast neem je dus vaak de emoties van anderen over. En zo dus ook mogelijk hun lagere energieniveau. Bovendien kost het verwerken van andermans emoties je óók weer energie.

HSP kenmerk 4: Veel piekeren en zorgen maken

Dat het brein van hoogsensitieve mensen veel meer overuren maakt, komt doordat HSP’ers veel complexer denken. Je bekijkt veel meer details en factoren van de onderwerpen waar je aan denkt of mee bezig bent. Daardoor twijfel je regelmatig over het maken van de beste keuzes. Het vele nadenken kan ook betekenen dat je veel nadenkt over jezelf of over de wereldproblematiek. Hierdoor kun je in een negatieve gedachtespiraal terecht komen. Dit kan overweldigend zijn.

HSP kenmerk 5: Vermijdingsdrang

De eerste 4 kenmerken kosten je regelmatig ontzettend veel energie. Daardoor bestaat de neiging dat je bepaalde situaties, conflicten en personen liever uit de weg gaat. Bijvoorbeeld drukte, humeurige mensen of emotionele gesprekken.

Wat kun je doen aan HSP? Access Bars behandeling

Doordat je zo ontzettend veel prikkels en informatie verwerkt, is het belangrijk dat deze breinenergie goed doorstoomt. Dan ontstaan er geen blokkades in de zogenaamde ‘Bars’. Een Access Bar is een drukpunt op je hoofd waar specifieke informatie is opgeslagen. Je hebt er 32 van. De ene Access Bar staat bijvoorbeeld voor vreugde, een andere voor relaties, en weer een andere voor bijvoorbeeld  tijd & ruimte. Alle Access Bars en hun betekenissen vind je hier.

Samen vormen zij energiebanen. Als deze elektrische energie niet goed doorstroomt, krijg je allerlei klachten. Dat kunnen lichamelijke ongemakken zijn zoals pijn, maar ook versterkte HSP-kenmerken. Een Access Bars-behandeling zorgt ervoor dat alle energie weer goed doorstroomt en je klachten dus verminderen of zelfs verdwijnen.

Maar dat is niet alles: de Access Bars methode kun je ook zelf leren toepassen. Dus stel dat je kind kampt met HSP, dan kun jij de HSP-klachten verlichten door zelf een sessie te geven.

Access Bars class voor mensen met HSP

We geven daarom nu een Access Bars class. Dat is een cursus van een dag, waarbij je zelf Access Bars behandelingen ondergaat én toepast op anderen. Bovendien mogen kinderen tot 15 jaar gratis meedoen!

Dus kamp jij met HSP of wil je iemand met HSP helpen? Kijk dan zeker even op deze pagina voor meer informatie hierover.