Zo weet je of je hoogsensitief (HSP) bent

HSP kenmerken en symptomen

Zo weet je of je hoogsensitief bent

Heb je je ooit afgevraagd of je hoogsensitief bent? Die kans is erg groot, want wist je dat 1 op de 5 personen hoogsensitief is? Maar wat zijn nu de kenmerken en symptomen van hoogsensitiviteit? En hoe kun je hiermee omgaan? Je leest het allemaal op deze pagina.
 

Inhoud van dit artikel:

 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit, ook wel bekend als HSP (Highly Sensitive Person), is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand gevoeliger is voor prikkels uit de omgeving. Mensen met hoogsensitiviteit hebben een verhoogde gevoeligheid voor subtiele signalen en ervaren de wereld intenser.
 

Hoe weet je of je hoogsensitief bent?

Als je je afvraagt of je hoogsensitief bent, kan een hoogsensitief test een nuttig startpunt zijn. Ben je snel oververmoeid of overprikkeld en herken je de kenmerken en symptomen bij jezelf van hoogsensitiviteit die hieronder worden benoemd? Dan weet je dat je hoogsensitief bent.
 

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Omdat geen mens hetzelfde is, verschillen zo ook de HSP kenmerken per persoon. Er is in ieder geval 1 overeenkomst, en dat is de (over)gevoeligheid voor zintuiglijke informatie van buitenaf. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende kenmerken van HSP te noemen.
 

Hieronder vind je een aantal meest belangrijke kenmerken van hoogsensitiviteit:

  • Diepgaande verwerking: hoogsensitieve personen verwerken informatie op een dieper niveau. Ze analyseren situaties intensief en zijn zich zeer bewust van nuances.
  • Sterke emoties: emoties worden intenser beleefd. Zowel positieve als negatieve emoties kunnen diep doordringen en langdurig aanhouden.
  • Gevoeligheid voor prikkels: hoogsensitieve personen kunnen overweldigd raken door sterke prikkels zoals harde geluiden, fel licht of sterke geuren.
  • Empathie: een sterk ontwikkelde empathie is een kenmerk van hoogsensitiviteit. Ze kunnen zich goed inleven in de gevoelens van anderen.

 

Symptomen van hoogsensitiviteit

Ervaar je een of meer van onderstaande symptomen? Dan ben je wellicht hoogsensitief.

  • Vermoeidheid: door de intense verwerking van prikkels kunnen hoogsensitieve personen sneller vermoeid raken.
  • Stressgevoeligheid: hoogsensitieve personen zijn vatbaarder voor stress en kunnen moeite hebben met het verwerken van stressvolle situaties.
  • Perfectionisme: de drang naar perfectie komt vaak voor bij hoogsensitieve mensen, omdat ze details opmerken die anderen mogelijk over het hoofd zien.

 

Hoe om te gaan met hoogsensitiviteit

Veel personen ervaren hun hoogsensitiviteit als een negatieve eigenschap. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Zeker niet wanneer je je er bewust van wordt en er mee om leert gaan. Wij helpen je hier graag bij, zodat je leert hoe je jouw level van toegang kunt vergroten, zodat je je niet langer hoeft terug te trekken, af te sluiten of te beschermen maar gewoon kunt zijn met alles wat er is.
 

Doordat je als hoogsensitief persoon veel prikkels en informatie verwerkt, is het belangrijk dat de energie in je brein goed doorstroomt. Hier kunnen we je bij helpen met een Access Bars-behandeling. Ook kun je de Access Bars methode zelf leren toepassen, door het volgen van de 1-daagse Acces Bars opleiding.
 

Leer om te gaan met je hoogsensitiviteit door:

  • Zelfkennis: Leer jezelf kennen door bewust te zijn van je hoogsensitiviteit. Begrijp je triggers en pas je omgeving indien mogelijk aan.
  • Grenzen stellen: Wees niet bang om je grenzen aan te geven. Het is essentieel om overprikkeling te voorkomen.
  • Zelfzorg: Neem regelmatig tijd voor zelfzorg. Rust, ontspanning en voldoende slaap zijn cruciaal voor het welzijn van hoogsensitieve personen.
  • Positieve aspecten waarderen: Ontdek de positieve kanten van hoogsensitiviteit, zoals een hoge mate van creativiteit, een groot empathisch vermogen en diepgaande connecties met anderen.

 

Related articles

Gezicht van een jonge vrouw met lang donkerblond haar die haar gezicht naar de zon richt

Wat is hoogsensitiviteit (HSP)?

Wat is hoogsensitiviteit (HSP)? In een wereld die vaak draait om snelheid en prestatie komt de term ‘hoogsensitiviteit’ en overprikkeling steeds vaker voor. Maar wat betekent hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid nu

Lees verder »
Klein meisje leunt met haar rug tegen een boom en blaast een handkusje naar je toe

Is mijn kind hoogsensitief?

Hoogsensitieve kinderen: Is mijn kind Hoogsensitief?   Herkenning van hoogsensitieve kinderen Hoogsensitieve kinderen, ook wel bekend als HSP (Highly Sensitive Person) kinderen, hebben vaak een diepgaande manier van ervaren en

Lees verder »

Ontvang de gratis video series

Meld je aan voor de gratis video series!

Kom in contact!