Door Gepubliceerd op: 17 december 2020Blog categorie: Algemeen4,7 minuten leestijd

Het geschenk van een lock down?!

Wat als er in elke situatie een geschenk aanwezig is?

De vraag is of je bereid bent het geschenk van de specifieke situatie te herkennen, erkennen en te ontvangen? 

Neem nu bijvoorbeeld deze 2e lockdown?

Wat als er niets verkeerd is aan een lockdown?

Waaaat zeg je? Ben je g#k geworden?  Er is niets positiefs aan deze lockdown! 

Zoals Johan Cruijff al zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel.”

Wat is het voordeel van deze lockdown? 

Zo weet ik van een vriend van mij, dat tijdens de eerste lockdown begin dit jaar, zijn band met zijn vrouw en kinderen een positieve boost heeft gekregen? 

In het begin zagen hij en zijn vrouw alleen maar nadelen. Drie jonge kinderen die in één keer ook hele dagen thuis waren. Thuis onderwijs wat ook tijd kostte. Het gezin dat gewoon doorging. Het huishouden dat extra belast werd door iedereen die hele dagen thuis was, met alle kopjes, schoteltjes, borden etc… 

Wat er veelal gebeurt is dat we bij zo’n gebeurtenis als een lockdown direct gaan naar wat er allemaal niet meer is. 

Maar wat is het geschenk? 

Feitelijk kunnen wij mensen heel slecht met ongemak omgaan. We zijn gewoontedieren. We willen graag dat alles hetzelfde blijft. En als er verandering is, dan het liefst zo klein mogelijk. Anders hebben we het gevoel dat we onveilig zijn. Wat weer voor ongemak in ons systeem zorgt en waar we bij weg willen. 

Verder zijn we (zeker als Nederlanders) enorm gewend aan onze vrijheid. En vooral in combinatie met het niet zo goed om kunnen gaan met ongemak zorgt dit er veelal voor dat we in verzet en reactie gaan. 

Maar juist deze weerstand zorgt ervoor dat we het geschenk in deze situatie, niet ontvangen. 

Gisteravond lagen Bianca en ik op de bank, in gesprek over wat we tijdens deze lockdown kunnen doen en betekenen voor de wereld om ons heen? 

Door er even van een afstandje naar te kijken beseften we beide dat we de komende 5 weken tijd hebben om alle ideeën (die soms al een jaar op de plank liggen) gestalte te kunnen geven. Dat we eindelijk bezig kunnen met het schrijven van blogs om mensen verder te inspireren. Dat we nu tijd hebben om nog een business te starten om ondernemers te begeleiden. 

Het begon steeds meer te bruisen…

Hadden we dit kunnen ontvangen als we in de weerstand en verzet waren blijven hangen, omdat ons bedrijf weer dicht moest en al onze classes niet door konden gaan? Dat we alle mensen moesten mailen en de classes moesten doorplannen? Of dat we in de zorgen waren gaan zitten over geld en alle kosten die gewoon door blijven lopen? Die stomme Rutte ook etc…

Nee, absoluut niet. 

En hebben we niet even gebaald? Ooh absoluut. We hadden het graag anders gezien én… we weten ondertussen dat er in elke situatie een geschenk en andere mogelijkheden zit! 

Terug naar die vriend van mij. Nadat ze een nieuw systeem hadden gecreëerd voor hun gezin tijdens de eerste lockdown. Merkten ze dat er meer rust, ontspanning en genegenheid onderling ontstond. Ook de band tussen hem en zijn vrouw (die een behoorlijk poosje bekoeld was door alle drukte) kreeg ruimte om elkaar weer meer te gaan zien voor wie ze werkelijk waren. De barrières gingen naar beneden en er ontstond weer meer verbinding naar elkaar. 

Ook de relatie met zijn kinderen werd hechter. Hij zag van dichtbij de progressie van zijn kinderen in hun schoolwerk. Iets wat je normaal veel meer op afstand meekrijgt. Hij ging de capaciteiten & kwaliteiten van zijn kinderen veel beter zien. En deze ook in hun gezin beter gaan inzetten. 

Kortom, dat wat initieel een verslechtering voor het gezin leek te zijn. Werd het grootste geschenk dat ze in 2020 hebben mogen ontvangen? 

Hoe wordt het nog beter dan dit? 

 

Vragen en tools voor het creëren van meer mogelijkheden. 

In situaties als deze werken wij met vragen en tools om voorbij aan de eerste reactie (de angst, twijfel, onzekerheid of paniek) te ontdekken wat er nog meer mogelijk is. We delen onze vragen en tools graag met jullie.

1. Vragen die je kunt stellen in moeilijke situaties?

  • Wat is het geschenk hierin? 
  • Hoe wordt het nog beter dan dit?
  • Wat is hier juist aan dat ik nog niet zie? 
  • Wat is er juist aan… (COVID/lock down etc..) dat ik nog niet wil zien? 
  • Welke andere mogelijkheden zijn er voorbij aan wat ik denk dat mogelijk is? 

2. Van wie is dit? 

Een andere tool die je kunt gebruiken in deze (voor sommigen) intense periode is de tool ‘Van wie is dit?’

Wat we vaak onvoldoende erkennen is dat wij als mens een enorme capaciteit hebben. We kunnen razendsnel energieën in de vorm van gedachten, gevoelens en emoties? De vraag is dan ook hoeveel van wat je ervaart, aan gedachten, gevoelens & emoties is werkelijk van jou? 

Meer niet dan wel zijn wij tot de ontdekking gekomen;-)

Het kan echter wel zorgen voor zo’n repeterende gedachte, een ongemakkelijk gevoel of een intense emotie waardoor het lijkt alsof het van jou is. Wat als je hier eenvoudig vanaf zou kunnen komen?

Stel jezelf de vraag: ‘Van wie is dit, van wie is dit, van wie is dit……?’ En blijf deze vraag herhalen, totdat je merkt dat het lichter of expansiever wordt. 

 

We zijn benieuwd welke bijdrage deze vragen en tools voor jou kunnen zijn? En heb je vragen of behoefte aan wat ondersteuning dan zijn er we er voor je!

Liefs,

Bert & Bianca

Alle recente berichten

Bekijk blog per categorie