Gebrek aan zelfvertrouwen, je onzeker voelen? We hebben er allemaal wel eens last van. Het wordt veroorzaakt door het beeld dat je van jezelf hebt, je zelfbeeld. Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben vaak een negatief zelfbeeld. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten; angsten, twijfels, controle willen houden, druk bezig zijn met wat anderen van je vinden, perfectionisme, verslavingen, emotie eten, niet voor jezelf opkomen, beperkende gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg of ik ben het niet waard’ etc. Soms zie je ook afweermechanismen als stoer doen of boosheid om het gebrek aan zelfvertrouwen te maskeren. Wat zou het je opleveren als je het huidige beeld van jezelf zou loslaten?

Het ontstaan van een negatief zelfbeeld

In de eerste jaren van ons leven wordt ons zelfbeeld gevormd. Kinderen leven als ze jong zijn in het NU en gebruiken voornamelijk het onderbewuste deel van hun brein. Iedere boodschap die binnenkomt wordt opgeslagen in dit deel van het brein en geloven we ook op die leeftijd. Zo ontstaan de eerste overtuigingen over onszelf. Door latere gebeurtenissen worden deze overtuigingen versterkt of ontkracht. En zo is je zelfbeeld geboren.

Belemmerende overtuigingen

Gedachten die je over jezelf hebt worden langzaam aan overtuigingen. Ik ben lui, dom, saai of ik ben te dik, niet mooi, lelijk of ik ben niet goed in….., ik kan niet….. etc. In dit geval zijn het negatieve overtuigingen over jezelf waarin je bent gaan geloven.
Deze belemmerende overtuigingen kun je vergelijken met een computerprogramma dat nooit een software update heeft gehad. Als je niet af en toe al je overtuigingen onder de loep neemt en jezelf afvraagt ‘is dit nog waar voor mij en klopt dit nog’, zet je de beelden over jezelf vast. Dus vergroot je zelfvertrouwen, verander het beeld van jezelf!

Oorzaken van een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen

De oorzaken van een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen zijn vaak te wijten aan een gemis of gebrek aan;
• veiligheid,
• waardering,
• verbondenheid,

Hierdoor verlang je sterk naar goedkeuring van anderen en verbondenheid met anderen én is er vaak angst om afgewezen te worden. Hierin zit ook de paradox van zelfvertrouwen. Vanuit de onzekerheid en angst gaan we spannende dingen uit de weg, terwijl je ze juist te overwinnen hebt, zodat je zelfvertrouwen kan groeien. Mensen die lange tijd kampen met een negatief zelfbeeld kunnen psychische klachten gaan ervaren, welke zich kunnen uiten in een gevoel van stress of een burn out.

Een ander beeld van jezelf creëren

Ook wij herkennen dat gevoel van een gebrek aan zelfvertrouwen. In de afgelopen jaren hebben we tijdens verschillende trainingen ontdekt dat we door het geringe zelfvertrouwen onszelf altijd aan het vergelijken waren met anderen. En er is altijd wel iemand te vinden is die beter is dan jezelf. Het heeft even geduurd voordat we door hadden dat het alles te maken heeft met beeld dat je van jezelf hebt. Als je dus iets wilt veranderen dan heb je het beeld van jezelf te veranderen. Zo kwamen wij erachter dat we niet minder zijn, maar anders. Anders in de zin van uniek, bijzonder op onze eigen-wijze. Iedereen is even mooi anders (Loesje).

Dus waar ben jij goed in? Wat maakt jou uniek en bijzonder? Waar wil jij je op focussen? Waar kies je voor? Je kunt ieder moment een andere keuze maken. En weet dat de grootste criticus zit in jou. Wat als je jouw eigen beelden en verwachtingen zou loslaten. Wat als je kunt vertrouwen dat jij precies goed bent zoals je bent.

 

Wie zou je zijn als je alle beelden over jezelf los zou laten?